Wanneer moet ik mijn kind met een dekentje laten slapen? Een uitgebreide gids

Oct 05, 2023KraftKids Team
Ab wann Kind mit Decke schlafen lassen? Ein umfassender Ratgeber

De vraag wanneer moet een kind met een deken slapen baart veel nieuwe ouders zorgen. Het is belangrijk om de optimale slaapomgeving voor uw kind te creëren om de risico’s te minimaliseren en een veilige slaap te garanderen.

De eerste maanden: slaapzak ipv dekbed

In de eerste levensmaanden wordt aanbevolen dat baby's in een slaapzak slapen. De reden: een slaapzak vermindert het risico op wiegendood omdat het de ademhaling van de baby niet belemmert. Bovendien blijft de temperatuur in de slaapzak constant en kan de baby niet rondslingeren. Dekbedden kunnen op deze leeftijd een risico vormen omdat baby’s hun hoofdje nog niet goed kunnen optillen en daardoor kunnen stikken onder de deken.

Het risico op wiegendood verminderen: Een van de belangrijkste voordelen van slaapzakken is dat ze de kans op wiegendood verkleinen. Omdat ze nauw aansluiten op het lichaam van de baby en geen losse onderdelen hebben, is er geen materiaal dat het gezicht van de baby bedekt en zijn ademhaling belemmert.

Kussens en kussens in het babybedje

Hoewel kussens en vooral kussens comfortabel lijken, is het beter om ze de eerste paar maanden te vermijden. Het grootste risico is vergelijkbaar met dat van de deken: een baby kan er gemakkelijk onder kruipen en in het ergste geval stikken geval. Daarom mogen kussens en babykussens op zijn vroegst vanaf het eerste levensjaar en na overleg met deskundigen in het bed van het kind worden geplaatst.

Een andere belangrijke reden om kussens te vermijden is de optimale ontwikkeling van het hoofd. In de eerste paar maanden is de schedel van de baby nog steeds erg zacht en aanpasbaar. Een kussen kan het hoofd fixeren in een positie die niet ideaal is voor de ontwikkeling van de hoofdvorm. Een plat kussen of zelfs geen ondersteuning kan een symmetrische hoofdvorm helpen bevorderen.

Bovendien kan het kussen de luchtcirculatie rond het hoofdje van de baby beperken, wat tot oververhitting kan leiden. Een constante en frisse luchtcirculatie is essentieel om ervoor te zorgen dat de baby niet oververhit raakt en om het risico op wiegendood verder te verminderen.

Van slaapzak tot deken

Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen ze vaak het verlangen om met een deken te slapen, net als hun volwassenen. Maar wanneer is hiervoor het juiste moment? Veel deskundigen adviseren om pas over te stappen van een kinderslaapzak naar een dekbed als het kind ongeveer 18 maanden oud is. Toch blijft de slaapzak vaak de voorkeurskeuze tot het kind drie jaar oud is.

U moet echter altijd rekening houden met de individuele capaciteiten en voorkeuren van het kind. Sommige kinderen voelen zich nog steeds comfortabeler en veiliger in een slaapzak, terwijl anderen de wens uiten om een ​​deken te gebruiken. Hier kan het zinvol zijn om te beginnen met korte slaapperioden onder de deken, bijvoorbeeld tijdens het middagdutje, en te observeren hoe het kind hierop reageert.

Ook het type plafond speelt een rol. Het is raadzaam om lichte en ademende dekbedden te kiezen om oververhitting te voorkomen. Zorg er ook voor dat de deken niet te groot is voor het bedje en dat het kind er niet in kan worden gewikkeld.

Ondanks de mogelijkheid om over te stappen op een deken, blijft de slaapzak tot de leeftijd van drie jaar vaak de voorkeur van veel ouders omdat deze veel voordelen biedt. Het voorkomt bijvoorbeeld dat het kind 's nachts bevriest als het dekentje wegduwt en zorgt voor een constante temperatuur.

Slapen zonder risico's: waar u op moet letten

Het risico op wiegendood is het grootst, vooral in de eerste levensmaanden. Daarom is het belangrijk om de slaapomgeving zorgvuldig te ontwerpen. Dat betekent:

  • Het kind moet altijd op de rug slapen.
  • Er mogen geen losse voorwerpen zoals knuffels in het babybedje liggen.
  • Het matras moet stevig zijn en goed in de wieg passen.
  • De temperatuur in de kamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn.
  • Dekbedden moeten licht en ademend zijn, zodat een goede luchtcirculatie mogelijk is.

Deken of slaapzak – wat is beter voor oudere kinderen?

De deken kan een goede optie zijn voor kleine kinderen en oudere kinderen, op voorwaarde dat ze zich vrij kunnen bewegen en de deken weg kunnen schoppen als dat nodig is. Veel ouders zweren echter nog steeds bij de slaapzak omdat deze de temperatuur constant houdt en dat minimaliseert het risico dat kinderen worstelen en het koud krijgen.

Meer tips voor een veilige slaapomgeving

Naast het juiste dekbed of slaapzak zijn ook andere factoren van cruciaal belang voor een veilige slaap van je kindje:

  • De matras moet regelmatig worden gedraaid.
  • Het bed mag niet in de buurt van radiatoren of ramen staan.
  • Zorg ervoor dat er niet te veel dekbedden of kussens in het bedje van uw kind liggen.
  • Zorg ervoor dat het hoofd van het kind te allen tijde vrij blijft en niet bedekt wordt door dekens of kussens.

Samenvattend hebben zowel slaapzakken als dekens hun voordelen. Welke optie het beste is, hangt af van de individuele ontwikkeling en voorkeuren van het kind. Let altijd op de veiligheid en zorg ervoor dat uw kind niet oververhit raakt in de slaapomgeving en altijd voldoende frisse lucht krijgt. Zo zorg je voor een goede nachtrust voor je kind en jezelf.

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!